Selecteer een pagina

De Leidsebuurt heeft een huis van de toekomst. Tenminste…. bijna. Melissa Oosterbroek en Pjotr Anthoni hopen hun woning nog voor de kerst te betrekken. Dat kan pas als de verwarming is aangesloten op twee driehonderd meter lange slangen. Die zijn dinsdag in de grond van hun tuin geboord.

Drie dagen lang is een stukje van de Gasthuislaan afgesloten. Hun hoekhuis heeft de voordeur aan de Sterrebosstraat, hun tuin grenst aan de Gasthuislaan. Daar staat een immense machine die het gat boort. In de tuin is een soort zwembadje aangelegd, het water daaruit vult het gat zodat het niet inzakt.

Zodra de diepte is bereikt, maakt de wonderlijke machine plaats voor een vrachtwagen waarop in spiralen gerolde slangen liggen. Die worden verzwaard en boven het geboorde gat gehangen. Er worden wat touwen doorgeknipt en met luid geraas zakken de slangen driehonderd meter de grond in.

Dinsdag is de straat ook nog afgesloten. Het tijdelijke zwembad wordt weggehaald en onder hun tuin komt een kelder. Daarin zijn de technische installaties al aangebracht. Morgen is alles weer dichtgemaakt en zie je er helemaal niets meer van.

Het huis van Pjotr en Melissa kan dan verwarmd en gekoeld worden met energie uit de grond.

Als het in huis warm is, wordt er gekoeld door de warmte de aarde in te sturen. Als het binnen te koud wordt, schakelt het systeem om en worden de radiatoren en de vloer warm. De hele verbouwing, die nu een jaar heeft geduurd, is overduidelijk het speeltje van Melissa. Al een paar jaar loopt ze rond met plannen voor een echt duurzaam huis. Toen dit een jaar geleden te koop kwam gingen ze rekenen en oordeelden dat dit alle kansen bood.

Het zit nu stampvol met sensoren. De meterkast heeft veel weg van een computerruimte. Het toilet is hightech en aangesloten op een stopcontact. Het moet mogelijk worden elke stoelgang zonder toiletpapier succesvol te voltooien. De hoofdkraan voor water wordt met een app open of dicht gezet. Het ventilatiesysteem slaat aan als het in huis te vochtig is. De keuken, hij is nog niet af, is ook voorbereid op minimale energieconsumptie. De koelkast gaat alleen aan als de zonnecollectoren, die nog op het dak komen, genoeg stroom leveren. De vaatwasser start pas op het meest ideale energiemoment.

Het huis kan helemaal zonder gas. Toch blijft de gasmeter verplicht aanwezig en moet het stel er vastrecht voor betalen. Weghalen daarvan, regel is regel, kost vijfduizend euro. De bankrekening staat dat niet meer toe. De verbouwing is toch wat duurder geworden dan gedacht.

De warmtevoorziening kost ze zelf 25 duizend euro. Dat bedrag is voordelig geleend van de gemeente en ze kregen subsidies. Ze verheugen zich erop nooit meer iets aan een energiebedrijf te betalen.