Selecteer een pagina

HAARLEM Als het aan Groenlinks ligt, kunnen inwoners van Haarlem straks verdienen aan de groene stroom die ze opwekken. De grootste partij van de Haarlemse gemeenteraad wil het graag mogelijk maken dat mensen kunnen investeren in bijvoorbeeld een eigen oplaadpaal waarmee elektrische auto’s kunnen worden opgeladen tegen betaling of een manier waarop groene stroom kan worden verkocht aan de buurman. Om dat mogelijk te maken presenteerde de partij tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar donderdagavond een initiatiefvoorstel.

Joost Verhagen

Melissa Oosterbroek diende het voorstel namens de partij in. Ze zei in het voorstel ge├»nspireerd te zijn door gesprekken met fractievoorzitter Jasper Drost, die zelf een elektrische auto heeft. Haar doel met het plan is om de stad zo snel mogelijk klimaatneutraal te krijgen, uiterlijk in 2030. “De meeste Haarlemmers weten helemaal niet wat we op dit vlak van plan zijn”. Volgens het raadslid wordt de doelstelling om 300 oplaadpunten voor elektrische auto’s toe te voegen wel gehaald, maar dat is volgens haar nog niet voldoende. Ze wil een visie ontwikkelen op het gebied van de laadinfrastructuur in de stad. Dat zou bijvoorbeeld snellaadplekken voor hulpdiensten en de verkoop van groene stroom door particulieren mogelijk moeten maken. Ook zou het voor private partijen mogelijk moeten worden om oplaadplekken te realiseren en te exploiteren en er speciale plekken komen voor bijvoorbeeld deelauto’s, duurzame taxi’s en dienstauto’s.

”Het gaat erom dat de gemeente de regie pakt en de mogelijkheden in kaart brengt”, vertelt Oosterbroek over de ambitie. Naar verwachting worden de voorstellen van Groenlinks volgend jaar besproken door de commissie beheer van de Haarlemse gemeenteraad. Als het meezit zou de visie er voor de zomervakantie van 2020 moeten zijn.