Selecteer een pagina

Wil je ook stoppen met fossiele verbranding? Ga naar het duurzaamheidsloket in de Kweektuin

Afgelopen begroting heeft GroenLinks zich extra ingespannen voor het duurzaamheidsloket in de Kweektuinen. Samen met het CDA dienden we een amendement in om 50.000 euro vrij te maken voor vast onderkomen van het Duurzaamheidsloket. Voor de huur en inrichting met voorbeeldmaterialen.

Elke vrijdag kan je in de Kweektuin echt onafhankelijk advies vragen met al jouw verduurzamingsvraagstukken. Dat was de afgelopen jaren al mogelijk en door de motie is er nu ook geld om het loket verder fysiek vorm te geven zodat de Kweektuinen ook de verduurzamingshub wordt zoals we dat graag zien. Door het duurzaamheidsloket in alleen op de natuur gebaseerde bouw materialen uit te voeren slaan we CO2 op en gebruiken we geen fossiele energie om het loket te maken.

Naast alle kaders die we deze periode hebben vastgesteld, B.V. en coöperaties die we hebben opgericht zijn we toe aan de volgende fase van de verduurzaming van Haarlem. We weten bijvoorbeeld wat er moet gebeuren, wie er verantwoordelijk en waar we gaan samenwerken om onze energie voorziening weer in eigenaarschap te geven van de Haarlemmer en hebben dat nu ook zo met elkaar afgesproken. Nu kunnen we ons verder richten op het verder circulair invullen van de energie transitie. Het denken is nu zo ver dat je werk met werk maken, integraal besturen, koppelkansen en de donut economie echt concreet kan maken. Een voorbeeld van een inclusieve actie is het duurzaamheidsloket.

Staal en cement kosten ons namelijk veel CO2 uitstoot dus als we dat direct goed willen doen, dan met bamboe, vlas, stro, olifantsgras en snelgroeiende houtgewassen hebben het staal van tata steel niet nodig en hoeven we niet onnodig zand af te graven.

Voor de woningen in Oostpoort zou lokale vlasteelt een oplossing kunnen zijn net als duurzame mogelijkheden voor isolatie zoals met stro, hennep of oude spijkerbroeken.

BOEK

Ben je nu op zoek naar nog meer tips over de verduurzaming van jouw leven zodat je stopt met het verbranden van fossiele brandstoffen en onderdeel wordt van de oplossing naar een vernieuwde lokale stadseconomie dan is het ook leuk om mijn boek te lezen “Klimaat Positief Zo haal je CO2 uit de lucht”. Met het boek en de genoemde acties daarin krijg je steeds meer grip op je eigen CO2 uitstoot en help je de klimaat positieve economie verder groeien.

Lees hier de motie over het verduurzamingsloket

Koop hier het boek Klimaat Positief Zo haal je CO2 uit de lucht

Met groene groet,

Melissa Oosterbroek