Selecteer een pagina

De Raad heeft in juli besloten om Urgenda actiepunten gemeentelijk uit te voeren. Maatregel 11 van duurzaamheidsorganisatie Urgenda is: “vleesconsumptie verminderen”. GroenLinks raadslid Melissa Oosterbroek zette dit punt op de agenda van de commissie Beheer van 14 november.

GroenLinks ziet het liefst dat er in de kantine en bij feestjes en recepties voornamelijk voedsel wordt geserveerd met een lage CO2 uitstoot. GroenLinks ziet in de toekomst graag alleen maar vegetarische bitterballen aangeboden. Anderzijds is GroenLinks voor keuzevrijheid. Het ‘donkergroene’ voorstel om alleen nog maar vegetarisch voedsel in te kopen kreeg geen steun van een meerderheid in de commissie Beheer. Een groen voorstel van raadslid Bas van Leeuwen D66 om het initiatief “Carnivoor geef het door” in te zetten kon rekenen op steun van een meerderheid in de raad.

Dit reeds op meer plekken ingevoerde initiatief gaat uit van gedragsverandering. Vaak wordt er namelijk helemaal geen bewuste keuze voor vlees gemaakt. Het is er nou eenmaal. Bij dit initiatief is de basis voor alle lunches, borrels en maaltijden vegetarisch, tenzij aanwezigen de bewuste keuze maken voor vlees.

Het college heeft nu de opdracht van de raad gekregen om zowel bij de inkoop van de catering hier rekening mee te houden en dit direct als opdracht uit te voeren. Dit betekent dat de basis vegetarisch is en er ruimte blijft om te kiezen voor vlees of vis. Kortom, ben je Carnivoor..? Dan geef je dat voortaan door!

Melissa Oosterbroek